maandag 23 september 2013

Koekkruiden


Een koek die ik regelmatig bak is de kruidkoek waarvan ik het recept al eens eerder vermelde. Helaas zijn de foto's met recept verdwenen toen ik een keer met mijn blog aan het stoeien was.
Inmiddels heb ik ook het recept iets aangepast minder suiker en ik maakte toen ik een keer misgreep in mijn koekkruiden deze zelf. Dit is mij zo goed bevallen dat ik ook dit recept met jullie zal delen. En je kunt hem rustig vandaag of morgen maken voor aankomend weekend, de smaak is veel beter als hij een paar dagen ligt.

Recept kruidkoek twee stuks.

  • 500 gram bloem
  • 500 gram volkorenmeel
  • 2 zakjes bakpoeder
  • 500 gram bruine basterdsuiker
  • 40 gram (ongeveer 4 eetlepels) koekkruiden (zie recept onder)
  • 4 eetlepels keukenstroop of honing
  • 8 dl melk
  • snuf zout
  • Evt. vulling: 500 gram krenten, rozijnen, walnoten, cranberries, meusli of wat je maar lekker vind. Laat hierbij je leiden door je eigen smaak.
Ik bak er meestal 1 naturel (voor manlief en twee zonen) en 1 met vulling (voor mij en 1 zoon :) van beide doe ik de helft in de diepvries. Halveer in dit geval de vulling in 250 gram.

  1. Verwarm de hete lucht oven voor op 130 graden. Heb je een ander type oven, kijk dan even in het boekje voor de juiste tempratuur.
  2. Twee grote cake (brood) vormen invetten met boter en bestrooien met paneermeel of bloem.
  3. Bloem, volkorenmeel, bakpoeder, bruine basterdsuiker, koekkruiden en zout droog door elkaar mengen in een grote kom.
  4. In het midden een kuiltje maken en daar de keukenstroop of honing en melk in doen.
  5. Mengen met de mixer op een middelmatige stand tot een glad beslag.
  6. Met een houten lepel evt. de vulling erdoor mengen.
  7. In de ingevette bakvormen doen op een rooster op de tweede richel 1.15 bakken.
  8. Even uit laten dampen en dan direct in een plastic zak verpakken en de koek daar minimaal 2 dagen in laten zonder er stiekem van te snoepen ;-)
Recept koekkruiden
  • 3 eetlepels kaneel
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel witte peper
  • 1/2 theelepel gemalen kruidnagelpoeder
  • mespunt kardemom
  • mespunt anijs
Dit alles meng je goed door elkaar. Smaken verschillen natuurlijk, zo zal de een bijv. meer peper lekker vinden of juist minder kruidnagel. Dus dit is gewoon even testen. Als je eenmaal de juiste verhoudingen hebt voor jouw persoonlijk en je bakt regelmatig maak dan een dubbel recept (of drie of verviervoudig) en bewaar de koekkruiden in een goed afgesloten potje.
 
Zo genoeg gesmikkel voor deze maandag, hier is de koek na een fijn weekend bijna op en startte ik de dag met twee kiwi's zo blijf je lekker in balans, fijne week!
 
Een reactie plaatsen