donderdag 12 maart 2015

Havermout koekjes

Havermout is nu in het kader van superfoods helemaal hip en trendy in de culinaire wereld.
Zoals de naam al doet vermoeden is het gemaakt van haver en werd rond 1850 gebruikt als veevoer. De hele haverkorrrel word heel kort door de bocht geweld en platgewalst en zo heb je de platte havermout die vroeger onderaan het schap stonden in de supermarkt omdat geen mens ze wou eten. Q.uaker heeft het product in Nederland introduceert en de fabriek in Rotterdam zal nu wel op volle toeren draaien.

Ook ik ga lekker mee in trendy superfood en eet havermout regelmatig als pap met fruit of maakt er een soort taartje van.
Ook overheerlijke koekjes zijn hier erg favoriet, mijn zonen eten ze naturel en ik graag met iets extra's erin. Het huis gaat er heerlijk van ruiken en het zijn echte dooreet koekjes, dus je bent gewaarschuwd. Gelukkig bevat havermout heel veel goede eigenschappen ;-)




















Basis recept havermoutkoekjes

  • 100 gram zelfrijzendbakmeel
  • 200 gram havermout, je kunt Q.uaker nemen maar ikzelf gebruik altijd de AH basic
  • 150 gram boter
  • 150 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eetlepels melk
Oven voorverwarmen op 150 graden. Ik heb een hete lucht oven, heb je een ander type test dit dan zelf uit, altijd met de laagste temperatuur beginnen.
Doe alle ingrediƫnten in een kom en kneed het tot een samenhangend deeg.
Je kunt het deeg nu tot een rol vormen en er koekjes van ongeveer 1/3 cm dik van snijden.
Ikzelf rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit en steek er ronde koekjes uit.
Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat, midden in de oven 20 minuten.
Als ze mooi lichtbruin zijn van de bakplaat af op het aanrechtblad af laten koelen.

Extra lekker erin

  • 100 gram gekneusde notenmix zonder zout
  • 50 gram gewassen en gedroogde rozijnen
  • 1 dessertlepel kaneel  
Deze ingrediƫnten door het basisrecept kneden.

Eet smakelijk!
 


Een reactie plaatsen