woensdag 26 april 2017

Koninklijke tas

Koninklijke tas
Morgen is het Koningsdag 2017 en word onze Koning 50 jaar. Deze feestelijke dag zal zeker een extra gouden randje krijgen door het vieren van zijn kroonjaar. Wat doe je op Koningsdag? Hier in huis staan lekkere oranje tompouce op tafel en ik volg in de morgen ons Koningspaar en familie op de tv. Wat mijn mening is over onze monarchie en de bijkomende kosten, van ons Koningspaar geniet ik echt. Mijn aandacht gaat ook altijd uit naar de outfit en bijpassende accessoires van de dames. Het is altijd weer een verrassing waar Koningin Maxima haar ensemble heeft laten maken. Maar zeg nu zelf; haar staat alles prachtig. Wat zeker verstrekt word door haar hartelijke karakter. Ze heeft een natuurlijke charme waarmee ze haar outfit draagt. Ook de accessoires zijn altijd in stijl bij de outfit. Prachtig hoe de handschoenen, pumps, sieraden en kleine clutch het plaatje af maken. Ik vind dit ook voor de maker van haar outfit en accessoires een hele eer. Op Koningsdag ga ik zeker opzoeken welke ontwerper (s) dit jaar de eer hadden. Mocht onze Koningin nog geen bijpassende clutch hebben: ik maakte er deze week twee in kurkleer ;-)


De clutch
De clutch is niet het meest gangbare tasje in de tascollectie van de vrouw. Niet iedereen weet zelfs welk tasmodel een clutch is. Als je avondtasje of klein tasje zegt dan weet iedereen welk tasmodel word bedoelt en daar valt ook het clutch model onder. De oorsprong van de clutch ligt in de jaren 30 in Frankrijk bij de Parijse juwelier Van Cleef & Arpels. De juwelier verkocht naast juwelen ook luxe sigaretten doosjes. Een klant van hem gebruikte dit doosje om kleine spulletjes stijlvol in mee te nemen. De juwelier werd hierdoor geïnspireerd en ontwierp een klein rechthoekig doosje met vakjes voor poeder, kam, lipstick en meer kleine spulletjes. Dit doosje kreeg de naam minaudière. Het was een goed tasontwerp wat al snel werd overgenomen door kleding ontwerpers als extra accessoire in de collectie. Doordat de clutch een echt feestelijk tasje is vaak bij een galajurk word gedragen, zag je deze al snel bij beroemdheden op de rode loper verschijnen. En zo werd de clutch in de jaren 50 een accessoire waarmee elke vrouw haar Dior geïnspireerde outfit compleet maakte. Nu zie je de clutch steeds vaker in het modebeeld. En niet alleen voor een gala. 


Wanneer draag je een clutch
De meest voorkomende reden waarom iemand een clutch aanschaft is een uitnodiging voor een feest. Nu zit er verschil in type feest natuurlijk. Als je een uitnodiging voor een informeel feest ontvangt kan de clutch teveel van het goede zijn. Je wilt niet overdressed verschijnen en je zo ongemakkelijk voelen. Vaak weet je aan de hand van de uitnodiging welk type feest het is en hoe de dresscode is. Twijfel je hierover, informeer dan bij degenen die het organiseert. Bij een bruiloft of ander jubileum is het wel duidelijk dat je echt feestelijk mag verschijnen. Persoonlijk vind ik dat dit ook zeker mag. Degenen die het feest organiseren hebben je uitgenodigd en besteden veel aandacht aan de voorbereiding van het feest. Het is dan ook fijn voor de organisatie om te zien dat de gast dit waardeert en in stijl gekleed verschijnt. Natuurlijk mag je gewoon jezelf zijn, maar ik zie steeds vaker dat casual heel gangbaar is en erg ruim word gezien. Ook op een bruiloftsfeest. Juist een echt feest is een mooie gelegenheid om weer eens een mooie outfit aan te schaffen met bijpassende accessoires. Of een outfit die je al hebt een feestelijke toche te geven met nieuwe accessoire. Een basic uni jurk of broekpak krijgt een heel andere look door het toevoegen van een sieraden, riem en clutch.

Hoe draag je de clutch
Als je nog nooit een clutch hebt gedragen weet je misschien niet goed hoe je deze bij je moet houden. Ik zou zeggen kijk naar onze Koningin.
De clutch zonder polsbandje draag je in de hand met de duim aan de achterzijde. Of je draagt hem in het kommetje van je hand aan de onderzijde met de duim aan de voorkant. Ben je van de details dan zou je de nagels in tint van de clutch kunnen lakken. Mocht je op het feest langs een koffie en taart tafel lopen, dan mag je de clutch ook geklemd laag onder de oksel klemmen. Zodat je de handen vrij hebt. Sommige clutches hebben een afneembaar polsbandje. Als je deze gebruikt valt de clutch langs je bovenbeen wat ook erg elegant staat. Mocht je een etentje hebben, dan leg je de clutch achter je rug neer tegen de rug van de stoel. Ook mag je hem op schoot leggen onder het servet. In de clutch neem je alleen het hoognodige mee. Alhoewel er best veel in past is het niet mooi om het elegante avondtasje vol te proppen. Hij is precies goed voor een lipstick, klein beursje, mobile en andere kleine spulletjes. De handgemaakte clutches uit mijn atelier zijn gemaakt van kwaliteit PU leer, kurkleer en mooie stoffen. Naast een afneembaar polsbandje zijn er ook clutches met een lang schouderbandje. Zo kun je ook dansen op het feest en toch je spullen bij je houden. Aan de binnenkant maak ik altijd een vakje met rits. Na de feestelijkheden is de clutch prima te gebruiken als tas organizer in een grotere tas. Ik ben benieuwd welke clutch onze Koningin op Koningsdag bij zich draagt. Welke clutch zou jij kiezen om je outfit af te maken? Bekijk het steeds wisselende aanbod handgemaakte avondtasjes HIER

https://www.doorjolanda.nl/newsletter/Een reactie posten