Ik bakte voorgaande jaren wel meer dan 100 oliebollen. Ze gingen er bij het ontbijt, lunch en tussendoor in als zoete lekkernij. Inmiddels woont de oudste zoon samen, en zijn de andere twee zoons tijdens de jaarwisseling op knallende eindejaars-festivals.
Maar oliebollen bakken, dat doe ik nog steeds en graag. Het oliebollen recept is nog steeds hetzelfde. Genoeg voor ongeveer 60 oliebollen.
Benodigdheden
Schone grote emmer
Schone theedoek
Mixer
Lange houten pollepel
Schone frituur pan (of andere grote pan)
1 IJsschep of twee eetlepels
1 Schuimspaan
Keukenrol
Schuur, overkapping of goede afzuigkap
Ingrediƫnten
3 Liter zonnebloem olie
1 Kilo bloem
2 Mespunten zout
1 Liter melk
50 Gram droge gist korrels (Bruggeman)
2 Scharrel eieren
3 Ć” 4 Goudrenetten
100 Gram gele rozijnen
100 Gram blauwe rozijnen
100 Gram krenten
Als je het lekker vind: 1 verpakking klein gesneden sukade
Schil de appelen, verwijder de klokhuizen en snijd in kleine blokjes.
Was alle rozijnen en krenten en laat uitlekken in een vergiet.
Zeef de bloem boven de emmer. Meng de zout erdoor.
Maak een kuiltje in het midden en doe de eieren erin.
Schenk ongeveer de helft van de melk erbij en mix door.
Doe dan pas de giste erbij en de rest van de melk.
Goed stevig mixen tot je een mooi glad beslag hebt.
Meng er met de pollepel de appel blokjes en rozijnen en eventueel sukade doorheen.
Dek de emmer af met een schone vochtige theedoek.
Laat het oliebollen beslag op een warme plek ongeveer 1 uur rijzen.
Doe de zonnebloem olie in de pan en verhit deze tot 170 graden.
Heb je geen temperatuur meter? Doe een korstje brood in het beslag, deze moet direct gaan sissen en boven blijven.
Nu gaan we dan echt oliebollen bakken! Dek de werkplek af met oude kranten zet alle benodigdheden klaar.
Doe eerst de ijsschep in de olie en dan schep je uit het beslag bollen. Laat deze in het vet glijden. Bak de bollen 3 minuten aan de ene kant en ongeveer 2 tot 3 minuten aan de andere kant. Ze draaien vaak vanzelf om, anders geef je ze een zetje met een vork. Schep ze eruit met de schuimspaan en laat ze uitlekken op een bakplaat bekleed met keukenrol.
Test de eerste oliebollen wel even. Ze moeten niet te bruin zijn, niet klef van binnen en ook niet te lang moeten bakken. Anders worden ze als een spons vol vet. Alhoewel een oliebol wel een beetje vet mag zijn. Misschien moet je nog iets aanpassen in de temperatuur van de olie.
Test de eerste oliebollen wel even. Ze moeten niet te bruin zijn, niet klef van binnen en ook niet te lang moeten bakken. Anders worden ze als een spons vol vet. Alhoewel een oliebol wel een beetje vet mag zijn. Misschien moet je nog iets aanpassen in de temperatuur van de olie.
Bestrooi ze met poedersuiker en dan eet smakelijk!
Volg het laatste tassen nieuws ook hier:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten